Всъботата преди големия християнски празник Петдесетница, почитаме паметта и се молим

...
Всъботата преди големия християнски празник Петдесетница, почитаме паметта и се молим
Коментари Харесай

Голям празник е днес! Виж кой!

Всъботата преди огромния християнски празник Петдесетница, почитаме паметта и се молим за душите на всички умряли православни християни.

Денят е обвързван с вярата, че душите на всички умряли с религия за избавление, които са били " на независимост " след Велики четвъртък, се " прибират " в Царството небесно.

Православната черква е открила на този ден особено свещенодействие - обща панихида, в памет на отишлите си преди нас християни.

Чрез богослужението в храма измолваме амнистия от Бога за прегрешенията на нашите покойници, за които те не са съумели да се разкаят приживе.

Живите се молят за отминалите от този свят, тъй като телесната гибел не е завършек на живота и не прекъсва единството сред вярващите.

В памет на покойниците от живите се изискват и каузи на щедрост.  " Милост за предоставяне да имаш към всеки живеещ, само че и умрелия не лишавай от благосклонност ", споделя Библията.

Благотворителен темперамент имат и общите трапези, които вярващите вършат на Черешова задушница. Приготвят се жито, самун, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Иисус Христос.

На този ден християните посещават гробовете на околните си, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и алено вино, възпламеняват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Задушницата у нас се нарича  " черешова ", тъй като това е най-популярният плод през интервала и нормално се прибавя към поменателните трапези.

За една календарна година нормално задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР